Wil je meer inzicht in je persoonlijkheid en je groeipad? Ontdek je Enneagramtype met deze scan.

Hoe werkt deze scan?

BELANGRIJK: Lees onderstaande informatie zorgvuldig door voordat je start met de scan.

De scan heeft 144 stellingen. Het duurt ongeveer 45 minuten om de test te maken. Let op, blijf op deze pagina en maak de test in één keer af. Als je een antwoord hebt gekozen kun je dit niet meer wijzigen. Als je de pagina verlaat dan zijn je antwoorden niet opgeslagen. Maak aan het einde van de scan een printscreen van de pagina om de uitslag te bewaren.

Lees de uitspraken zorgvuldig voordat je een antwoord geeft, maar probeer ze niet te ‘overanalyseren’. Je zult een nauwkeuriger resultaat krijgen als je spontaan antwoordt, dan wanneer je situaties gaat bedenken waarin beide uitspraken op jou van toepassing zijn. Denk eraan dat er geen ‘goede’ antwoorden zijn en dat geen enkel persoonlijkheidstype beter is dan een ander.

Je kunt deze informatie niet bekijken

Over het Enneagram

Het Enneagram is een eeuwenoud psychologisch gedragsmodel waarin typische gedragingen van de mens herkend kunnen worden. Het Enneagram is gebaseerd op de onbewuste basismotivatie voor gedrag. Ennea betekent ‘9’ en we onderscheiden dan ook 9 basismotivaties en daarmee 9 hoofdtypen, die weer uiteenvallen in diverse subtypen. Daarbij komen echter ook nog zaken als opvoeding, opleiding, omgeving en genetische kenmerken die alles bij elkaar ons gedrag bepalen.

Door al deze variabelen is het dus zeker niet het geval dat er maar 9 soorten mensen zijn. Alle mensen worden uiteindelijk wel gestuurd door 9 hoofdmotivaties en dit speelt een vrij sterke rol in hun waarneming en hun gedrag. Het is niet de bedoeling iemand in een hokje te plaatsen, maar feit is dat we dat zelf juist wel doen. Dit ‘hokje’ is namelijk de verdedigingsstrategie die wij zelf in het leven opbouwen. Voornamelijk tijdens de eerste levensjaren, maar ook later kan door o.a. traumatische ervaringen deze verdedigingsstrategie verder uitgebouwd worden. Deze verdedigingsstrategie, ook wel ego genoemd, staat centraal in het Enneagram zoals we dat toepassen als model voor karaktertypen of Enneatypen.

Door jou ingevulde gegevens worden niet gedeeld met derden en verwerkt volgens onze privacyverklaring.