Coaching Essentials

Jouw fundament voor coaching en coachend leiderschap

In deze 3-daagse Coaching Essentials training start jij jouw ontwikkeling als coach of coachend leidinggevende. Een leerzame en inspirerende ontdekkingstocht! Ben jij een leidinggevende, (startende) coach, (project)manager en/of of begeleid je mensen op dagelijkse basis? En wil je met minder energie, meer impact hebben?

Ondersteun in vooruitgang, verbetering en groei

Wat doe je wanneer iemand bij je komt met een vraag of probleem? Vaak is het antwoord; het ‘fixen’ van een probleem! Vaak vanuit kennis, het geven van advies of het samen bespreken van het specifieke probleem. Samen duiken jullie de inhoud in. Soms werkt dat. Of voor een tijdje. Maar lang niet altijd.

Want, wat als de daadwerkelijke vraag helemaal niet over de inhoud gaat…

Maar over het gedrag en de overtuigingen van die persoon.

Dan vraagt het jou om de focus te kunnen verleggen van het ‘probleem’ naar die ‘persoon’ én daarbij ook bewust te zijn van jou eigen input.
Om zo samen tot een duurzaam resultaat te komen.

In Coaching Essentials – een door ICF, de International Coaching Federation, erkende als een Approved Coach Specific Training Hours (ACSTH) training – leer je de eerste, belangrijke stappen hierin te zetten. De training is HBO werk- en denkniveau.

Samenwerken aan duurzame verandering

Hoe creëer je meer effectiviteit, betrokkenheid en resultaten in jouw leven en werk én in dat van anderen? Veelgemaakte valkuilen in samenwerken, coachen of leidinggeven is vertellen ‘wat te doen’, het werk overnemen, het willen oplossen of in de controle te schieten. In Coaching Essentials leer je hier op een andere manier mee om te gaan. In 3 dagen leg je een krachtige basis aan o.a. coachingstools, -technieken, -modellen, -theorieën en praktische vaardigheden om als leidinggevende, coach en mens direct mee aan de slag te gaan.

De context waarin de training plaatsvindt is transformationele coaching. Dit betekent dat de coaching gericht is op duurzame verandering van het gedrag in plaats van het ‘enkel’ aanleren van skills of focussen op ‘het probleem’.

Coaching Essentials in het kort

Coaching Essentials is de startersmodule van de Co-Creatie Coachingsopleiding. In deze module leg je de basis van jouw persoonlijke ontwikkeling als coach of coachend leidinginggevend. Je gaat ontdekken waar jouw talenten liggen en wat jouw persoonlijke coachingstijl is. Ieder mens is namelijk uniek, dus ook jouw stijl van coachen.

Tijdens deze module leer je krachtige coachingsmethoden toe te passen. Door praktische oefeningen en bewustwording rondom o.a. universeel luisteren, effectieve vragen en feedforward vergroot je jouw vaardigheden op een ongekende manier. Tijdens deze 3 dagen ga je en wordt je gecoacht door je mede-deelnemers, oftewel je brengt meteen de theorie in praktijk.

Transformationeel coachen als leidinggevende

In Coaching Essentials leer je vanuit verschillende perspectieven te kijken naar de gesprekken die je voert en de impact die jouw ‘manier van zijn’ (gedrag) heeft op de ander. Je leert om te gaan met het spanningsveld waarin je enerzijds de leidinggevende bent en anderzijds de coach.

Coachende vaardigheden worden steeds belangrijker, zowel als leidinggevende als in ons dagelijks leven. Zelfsturende teams, plattere organisaties en het tempo waarin de omgeving om ons heen zich ontwikkelt, spelen hier allemaal een rol. De hedendaagse manager kan het leer- en prestatievermogen van medewerkers verbeteren door niet vanuit opdrachten en instructies leiding te geven, maar door in tweegesprekken de talenten en wensen van de ander om te zetten in ambities én resultaten!

Het resultaat: een prettigere werksfeer, betere prestaties en minder werkdruk bij zowel de leidinggevende als de medewerker.

En dat is de essentie van Coaching Essentials: dynamische interactie op basis van gelijkwaardigheid waardoor er voor iedereen een win-win wordt gecreëerd.

Resultaat van jouw deelname aan deze training

 • Je weet hoe je een coachingstraject opzet en coachingsgesprekken voert

 • Je ontwikkelt je luistervaardigheden en alles over krachtige vragen

 • Effectiever en gemakkelijker samenwerken

 • Vergroten van empatisch vermogen

 • Open, integere en resultaatgerichte feedback geven

 • Het geleerde is direct toepasbaar in de praktijk

 • Mogelijkheid doorstromen coachingsopleiding Co-Creatie en certificering

Tijdsbesteding

Coaching Essentials is een driedaags trainingsprogramma van 10:00 tot 17:00 uur. Tijdens deze dagen ga je veel coachen, waarbij je supervisie ontvangt van onze trainers en coaches. 

Criteria voor deelname: HBO of MBO+ werk/denkniveau.

Voor wie is Coaching Essentials?

Leidinggevenden, medewerkers in zelfsturende teams, startende coaches, studentbegeleiders, projectmanagers & scrummasters.

Mogelijkheden na Coaching Essentials? 

Coaching Essentials met succes hebt afgerond? Dan ontvang je een certificaat voor 24 trainingsuren. Met dit certificaat kun je doorstromen naar de coachingsopleiding Co-Creatie en daarna via mentorcoaching of met het portfoliotraject examen doen voor certificering van de International Coaching Federation (ICF).

ERVARINGEN

“In een jaar waarin ik als young professional een aantal trainingen gevolgd heb is Coaching Essentials de training met de meeste impact geweest. De theorie in de training over vaardigheden en technieken, worden meteen in de praktijk toegepast. De eerste dag voerden we al een coachingsgesprek in een oefensessie. Wat de training mij het meest heeft gebracht is de reflectie op mijn vaardigheden en het effect daarvan op anderen, zowel in mijn werk als privéleven. Naast al het leren was humor ook duidelijk aanwezig en dat maakte het extra leuk. Ik beveel Coaching Essentials iedereen aan!”

– Wouter van Dijk-

BI Software developer, Rabobank

ERVARINGEN

“Coaching Essentials was voor mij een waardevolle training zowel vanuit een coachingsperspectief als vanuit een persoonlijk ontwikkelingsperspectief. Er werd veel tijd besteed aan het daadwerkelijk coachen, gecoacht worden, observeren en feedback geven op coachingssessies. De geleerde tools en technieken kunnen niet alleen worden toegepast in formele coaching, maar ook in dagelijkse interacties binnen en buiten het werk. Het is ook een geweldige kans voor zelfreflectie en persoonlijke groei. Ik raad deze training ten zeerste aan.”

– Jackie van der Meer –

Cairncross, Senior Business Analyst, Rabobank

ERVARINGEN

3 fantastische dagen gehad onder de zeer professionele, warme en betrokken begeleiding van Maaike en Jef! Ik ben positief verrast over hoeveel er te leren is geweest binnen deze korte tijd en pas het direct toe in mijn praktijk. Echt, doen dit!!”

– Mark Otten –

Producer & Music Production Coaching

Kosten en extra info

Jouw trainer tijdens Coaching Essentials is Maaike Rijk (PCC-gecertificeerd). Daarnaast word je gedurende de drie dagen ondersteund door een supervisie coach.

De training vindt plaats bij De Beukenhof te Biezenmortel.

Kosten: € 1.295,- 

Inclusief lunch, koffie/thee en lesmateriaal. Prijs is exclusief BTW voor bedrijven.

Aan het eind van de opleiding en wanneer je aan alle coaching en supervisie uren hebt voldaan, ontvang je een certificaat.

STAP-budget

Het Stap-budget is een subsidie vanuit de overheid van maximaal € 1.000,- om een opleiding, training of cursus te volgen. Dat betekent dat je voor deze Coaching Essentials slechts € 295,- betaalt. Het is voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen vanaf 18 jaar tot aan de AOW leeftijd. Gebruik het als kans om je kennis te verdiepen binnen je loopbaan, of om eindelijk die omscholing te doen waar je al zo lang van droomt.

STAP-budget aanvragen? Zo geregeld!

 1. Kies je opleiding en startdatum. Je moet starten binnen drie maanden vanaf het moment dat je het STAP-budget aanvraagt.
 2. Meld je via de link STAP-vooraanmelding aan voor deze opleiding. Bewaar je bewijs van aanmelding, deze ontvang je van ons als PDF. Die heb je nodig voor je aanvraag bij UWV.
 3. Vraag je STAP-budget aan bij UWV* met je bewijs van vooraanmelding. Binnen vier weken krijg je bericht.
 4. Is je aanvraag goedgekeurd? Van ons ontvang je een restfactuur van € 295,- . Doe een dansje en veel plezier met je opleiding!

*De eerstvolgende aanvraagdatum voor jouw STAP-budget is op 3 juli as.
Stap is populair, dus zorg dat je op tijd bent. Lees meer over STAP

Cursusdata en inschrijven

Coaching Essentials vindt 4 maal per jaar plaats en duurt 3 dagen.

23-25 augustus 2023